Katere so najpomembnejše lastnosti ročne svetilke

Kaj naredimo, če nas preseneti izpad elektrike in v hiši ostanemo brez luči? Poiščemo ročno svetilko in se odpravimo pogledat kaj se je zgodilo. Kaj naredimo, ko smo na kampiranju in nas ponoči tišči na stranišče? Poiščemo ročno svetilko in se splazimo in šotora. Kaj naredimo, če smo na sprehodu in nas ujame noč? Poiščemo svetilko, ki smo jo za vsak slučaj pospravili v nahrbtnik in varno nadaljujemo pot.

Dandanes so ročne svetilke obvezen del opreme, ki jo ima posameznik pri sebi doma ali na poti, za občutek varnosti in, da jo po potrebi uporabi ter iz noči napravi dan. A nakup dobre ročne svetilke je vse prej kot lahko delo. Na voljo imamo namreč različne modele in tipe svetilk, ki se uporabljajo za različne namene. Danes bomo predstavili dve pomembni kategoriji vsake svetilke: sijalko in svetilnost ter povedali kako vplivata na kvaliteto svetilke.

 

Sijalka

Ko kupujemo ročne svetilke, je sijalka nekaj kar lahko loči tudi laik. Sijalka je tisto kar oddaja svetlobo. Čeprav obstajajo različne vrste sijalk, pa v resnici ni veliko med čemer bi izbiral. Strokovnjaki namreč priporočajo uporabo LED sijalke, ki se lahko pohvali z optimalnim razmerjem nizke energijske porabe, dolgo življenjsko bodo ter svetilnostjo.

Nekoliko dražja opcija od LED sijalk so LEP sijalke, ki nudijo usmerjeno, lasersko svetlobo, ta pa sveti dlje v dolžino kot ostale sijalke. Tudi znotraj skupine LED sijalk obstajajo razlike, a se, če niste strokovnjaki, raje usmerite še na ostale kategorije izbrane ročne svetilke, saj na svetilnost vpliva mnogo več stvari od zgolj sijalke.

Katere so najpomembnejše lastnosti ročne svetilke

 

Svetilnost

Svetilnost ročne svetilke pogosto primerjamo z »močjo«. V pogovorih pa to moč oziroma kakovost svetlobe označujemo z lumni. Lumen je namreč enota za označevanje količine izsevane vidne svetlobe v določenem času. A ta enota ne opisuje tudi usmerjenosti ali drugih kvalitet svetlobe.

Za dobro ročno svetilko je torej pomembno, da ima zadostno količino lumnov, a več ni vedno bolje. Za običajno uporabo se priporoča od 800 do 1000 lumnov, veliko večja količina nas lahko namreč z odbijanjem svetlobe od osvetljenega predmeta kaj hitro zaslepi in tako kvari vidljivost namesto, da bi jo boljšala.